Gegevens boek:
Titel: Films die nergens draaien
Auteur: Yorick Goldewijk
Illustraties: Yvonne Lacet
Uitgeverij: Ploegsma
Aantal pagina's: 256 pagina's
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Als Cato nadenkt over haar toekomst dan zit ze boordevol plannen en dromen. Ze wil fotograaf worden of kungfu-meester of varen op een ijsbreker. Alles klinkt goed zolang ze maar niet wordt zoals haar vader... 'afwezig' in zijn volledige bestaan. En die afwezigheid is knap lastig voor Cato omdat ze het sinds haar geboorte ook al zonder moeder moet stellen. Cato voelt zich niet alleen schuldig, maar vooral ook boos op een wereld waarin zij en haar moeder niet allebei kunnen bestaan. Cornelia, de bemoeizuchtige buurvrouw, heeft een oplossing voor al die 'gewoelens' van Cato: een putje. Ogen dicht, wegstoppen en doen alsof het er niet is. Tja, Cornelia en Cato kunnen het niet zo goed vinden met elkaar. Cato heeft zich geoefend in het 'omgekeerd kijken'. Niet kijken naar dingen waar je aandacht automatisch naartoe trekt, maar juist net ernaast. En net daarvan maakt ze dan foto's. Op een dag leert Cato de mysterieuze mevrouw Kano kennen. Ze baat een oude filmzaal uit: een bioscoop waar films draaien die nergens anders te zien zijn. Cato krijgt er een baantje en een plek om haar gedachten en 'gewoelens' op een rijtje te zetten.
Yorick Goldewijk is een echte woordkunstenaar! Met vrij 'gewone' woorden bouwt hij prachtzinnen die de lezer omverblazen. Hij weet je intens te raken door net niet expliciet onder woorden te brengen hoe iemand zich voelt. Door te spelen met taal laat hij je tussen de regels door lezen. De eerste hoofdstukken was ik zo onder de indruk van de schrijfstijl en de schoonheid van de zinnen dat ik verschillende fragmenten opnieuw beluisterde of herlas. Toen ik eenmaal in het verhaal zat, voelde ik dat het mysterie al mijn aandacht opslokte. 'Films die nergens draaien' is dan ook één van de weinige boeken die ik na het verslinden van de laatste alinea onmiddellijk terug bij het begin wil openslaan.
Ik beluisterde en las dit boek voor het eerst via de app Storytel. Tot mijn eigen verbazing heb ik intens genoten van deze multimediale 'leeservaring'. Luisteren en lezen kan bij dit boek perfect gecombineerd worden. Tijdens wandelingen of huishoudelijke taken genoot ik van de warme stem van Bas Westerweel waarna ik moeiteloos kon overschakelen op het e-book. Ik blijf fan van het fysiek omslaan van de pagina's, maar ik heb mijn digitale boekenplank op Storytel toch ook al stevig volgestouwd.
Reactie plaatsen
Reacties