Gegevens boek:
Titel: Het bureau van maten en gewichten
Auteur: Anne-Gaëlle Balpe
Illustraties: Vincent Mahé
Uitgeverij: De Eenhoorn
Aantal pagina's: 32 pagina's
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Marcel Gram heeft een belangrijke job. Hij is ingenieur bij het 'Bureau van Maten en Gewichten'. Elke dag opnieuw moet hij controleren of een gram nog steeds een gram weegt en een meter niet stiekem langer is geworden. Dankzij meneer Gram blijft er orde in de wereld en heeft alles en iedereen een duidelijke houvast. Tot zijn zoon op een avond van school terugkomt met een 'glimlach die ondersteboven' zit. Meneer Gram wil zijn zoon graag helpen maar er blijkt geen enkel meettoestel voorhanden om vreugde, verdriet of boosheid te meten. Een gat in de markt zowaar! Vader en zoon gaan als de bliksem aan de slag om gespecialiseerde meetinstrumenten te ontwikkelen die gevoelens nauwkeurig kunnen meten.
'Het bureau van maten en gewichten' valt voor mij onder het genre 'prentenboeken voor gevorderden' en is dus helemaal geen eenvoudig verhaal waarmee je een kleuter zal entertainen. Dit boek past perfect in de belevingswereld van kinderen tussen 7 en 10 jaar. Ze worstelen op school vaak dapper met metend rekenen en hun fantasie is nog even onbegrensd als die van Anne-Gaëlle Balpe. Een ideaal boek om met de klas of je eigen kroost te filosoferen over gevoelens en de onmeetbaarheid ervan. Welk gevoel zou jij in cijfers willen uitdrukken? Welke meetinstrumenten met bizarre namen zou je ervoor uitvinden?
De retro-tekeningen en kleurkeuzes van illustrator Vincent Mahé benadrukken het warme vader-zoonverhaal. Want ook dat is een kernthema in dit prentenboek. De zoon is duidelijk trots op zijn hardwerkende vader, die zelfs op zondag zijn labo-jas aantrekt. Anderzijds heeft de vader ook oog voor de gevoelens van zijn zoon en zoekt hij de best mogelijke manier om daarmee om te gaan.
Reactie plaatsen
Reacties