Samen lezen

Blijf voorlezen!

Je vindt het heel normaal om je kleuter voor te lezen. In veel gezinnen is 'een verhaaltje voor het slapen gaan' een ingebakken routine. Kinderen genieten intens van dit momentje quality time. Maar eens kinderen zelf kunnen lezen, wordt het voorlezen vaak achterwege gelaten. Het 'nut' van voorlezen lijkt verdwenen eens je kind zelf kan lezen. Niets is minder waar! Voorlezen blijft tijdens de hele lagere school een aanrader.

 

Vind je het raar om voor te lezen aan je tiener? Lees dan samen! Spreek bijvoorbeeld af om elk om de beurt een pagina te lezen. Voor kinderen die niet van lezen houden en bijvoorbeeld een boekbespreking moeten maken, kan samen lezen een goede oplossing bieden.

Stel vragen...

Toon interesse in de boeken die je kinderen lezen! Vraag hen waarover het boek gaat, wat ze leuk of grappig vinden. Als je merkt dat ze intens genieten van een fragment, vraag hen dan om even een paar zinnen voor te lezen. Dat lijkt allemaal zo evident en vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet.

Een gedeelde leeservaring is een dubbele leeservaring!

Zo hoorde ik onlangs van een collega juf dat haar dochter regelmatig een boek, dat ze  zelf gelezen heeft, op het nachtkastje van haar mama achterlaat. Zonder woorden. De actie betekent al genoeg. 

 

Samen lezen

Zien lezen, doet lezen!

Door zelf ook te lezen, zorg je voor een positieve sfeer rond lezen. Leg dus met het hele gezin een half uurtje per dag die tablet of smartphone opzij en neem een boek of tijdschrift in de hand.

 

 

Lezen is een 'magje'!

Voor heel wat kinderen komt lezen over als 'een moetje'. Als ze pas leren lezen, dan zit er niets anders op dan na schooltijd woordrijtjes inoefenen. Lezen kan je nu eenmaal enkel onder de knie krijgen door veel te oefenen! Dat verplichte oefenen zorgt er echter voor dat kinderen die het moeilijker hebben, lezen gaan zien als een verplichting. Een 'moetje' waar ze tegenop zien.

Als leerkracht vragen we aan ouders om hun kinderen elke dag 10 minuutjes (luidop) te laten oefenen. Probeer dat oefenmoment thuis aangenaam te laten verlopen. Vermijd zeker om te zeggen: 'Je moet nog lezen vanavond.' Lezen mag zeker niet als een straf gezien worden en al zeker niet als voorwaarde om daarna iets 'leuk' te mogen doen.

Hoe kan je het dan wel aanpakken?

Je kan de hulp van je kind inschakelen tijdens het drukke avondgebeuren.

'Liefje, ik ga koken. Wil jij intussen je broer/zus voorlezen?'

'Wil je me even voorlezen terwijl ik de aardappelen schil/de afwas doe/strijk?'

Er is ook dit bekende en succesvolle trucje om je kind voor het slapengaan nog enthousiast te laten lezen. 'Het is bedtijd, maar je mag nog een kwartiertje lezen voor het licht uit moet.'