Zepie

Gepubliceerd op 29 december 2021 om 07:54

Gegevens boek: 

Titel: Zepie

Reeks: Tijgerlezen

Auteur: Janneke Schotveld

Illustraties: Georgien Overwater

Uitgeverij: Querido

Aantal pagina's: 106

Leeftijd: vanaf 6 jaar

De 9-jarige Zepie woont samen met zijn vader boven de wasserette 'Het ruime Sop'. Geen kale, saaie ruimte zoals de meeste wassalons, maar een fijne ontmoetingsplek vol kleur en gezelligheid. Langs de muren draaien fonkelnieuwe wasmachines en het ruikt er altijd naar een frisse zomerdag. De wasserette bestaat al 40 jaar! Eén defecte wasmachine met een ouderwetse regelknop is het enige wat nog is overgebleven uit die beginjaren. Als Zepie op de vlucht slaat voor Milou, het meisje dat hem wiebelbenen en een kriebelbuik bezorgt, lijkt de ruime trommel van die afgedankte machine hem de ideale verstopplek. Eens het deurtje dichtslaat, opent zich een nieuwe, verrassende wereld...

 

'Zepie' van Janneke Schotveld maakt - net als de succesvolle boeken over 'Bob Popcorn' - deel uit van de reeks 'Tijgerlezen'. Een  geslaagd initiatief van uitgeverij Querido om leesplezier bij jonge lezers op te wekken. Alhoewel het boek zich richt op beginnende lezers laat het alle AVI-regeltjes achterwege en zet het in op een leuk, grappig verhaal dat de 'goesting' in lezen volop ondersteunt. De fantasiewereld die Janneke Schotveld creëerde levert een fijne mix van humor en levenswijsheden over missen en verliefd zijn. Tijdens het lezen voel je een soort cadans, misschien lijkt het wel het best op het schommelen van de was in de machine. 'Zepie' staat zonder twijfel voor een zalig leesmoment en daar dragen de illustraties van Georgien Overwater ook toe bij. Ze visualiseren de tekst en zorgen voor herkenbaarheid in beide richtingen. Je vindt op de tekeningen terug wat je net hebt gelezen of omgekeerd: je leest wat je net hebt gezien. Wat mij betreft is ook dat een extra stimulans voor beginnende lezers. Bovendien maak je kennis met auteurs die al heel wat succesvolle kinderboeken neergepend hebben en kan het een opstapje zijn naar hun andere titels. 

 

Ik hoef me niet te bemoeien met de indeling van een (school)bibliotheek, maar als ik het er voor het zeggen had, dan zou ik de boeken uit de Tijgerlezenreeks enerzijds groeperen. Heel veel leesplezier dicht bij elkaar. Anderzijds zou ik ook exemplaren toevoegen aan het alfabetisch assortiment. Kinderen die een tijgerlezenboek herkennen in het rek, zullen door de herinnering aan de leuke leeservaring snel grijpen naar een andere boek van dezelfde schrijver. Een winwin-situatie!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.